Füge

Füge

2014. április 22., kedd

Felnőtté válás - avagy a munka gyümölcse

Lassan két év elteltével idejét láttam egy újabb beszámolónak Füge eseménydús életéről.

Füge most 2,5 éves, hivatalosan is terápiás kutya. Két év tanulás, gyakorlás, öröm, hiszti és beérés után 2013. szeptember 07.-én a sikeres vizsgát tettünk. Volt ám izgalom, amit a kutya másodpercek alatt kiszagol rajtunk. Ismerhet minket bárki, bármennyire, de a  kutyánknak sosem hazudhatunk :) Mindezek ellenére beért munkánk gyümölcse!
2013. augusztusától a Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskolában dolgozom délutános gyógypedagógusként. A vizsga végeztével és az igazgatónő engedélyével Füge is állandó munkahelyet kapott. Heti két napot viszem a gyerekek nagy örömére. Amikor nélküle megyek, az egyik Down szindrómás kislány csalódott szemekkel kérdezi: "Füge????".  





Új barátság kezdete
Tanulásból és gyakorlásból sosem elég, így most szombattól újra iskolába fogunk járni. Korom Gábor féle "tükör módszer" elsajátítása lesz a cél, és hogy Fügéből is kihozzam amit némi lustaságból az utóbbi időben elhanyagoltam. Rengeteg lehetőség rejlik egy kutyában, ami csakis a mi elszántságunkon és lelkesedésünkön múlik. Az utóbbi időkben vettem észre, hogy egyfajta rutin alakult ki a közös munkánkban. Már kézmozdulatokból kiolvassa a gondolataimat, és már én is kevésbé veszem a fáradtságot, hogy pontos, érthető utasításokkal lássam el, vagy esetleg újat tanuljunk. Így adódott ez a szerencsés véletlen, hogy pont az utcánk végében nyílt a kutyaiskola...nehéz lenne elkerülni :) 

Terápiás munkánkról röviden: 
- az osztályom igen összetett képességeiket tekintve, de egy közös: hatalmas érdeklődésük Füge iránt. Ez kihasználva, igen jó motivációs erővel bír egy-egy foglalkozás alkalmával. Tehát első célom Füge elfogadtatása volt az osztályban és, hogy hozzászokjanak ahhoz, hogy akkor is el tudjanak vonatkoztatni a kutya jelenlététől, ha épp esetleg nem vele dolgozunk együtt.
- második és egyben nagyon fontos célom Füge beilleszkedése a csoportba és egyben iskolába. Volt alkalmunk egy-egy alkalommal már hasonló foglalkozásokat tartani, de nem ilyen intenzitással. Ez új helyzeteket teremtett számára, amiket el kellett fogadnia. Sosem volt problémánk szerencsére a gyerekek jelenlétével, hangoskodásával, különféle megnyilvánlásával, melyek bizonyos kutyák számára stresszhelyzeteket jelentenek, de mindig is tudtam, hogy Füge az érzékenyebb goldenek közé sorolható. A nap eseményeivel szépen lassan telítődik az a bizonyos pohár. Amilyen nagy boldogságban lép be a suliban, olyan kimerültséggel indulunk haza. De úgy gondolom megéri. Pont a túlterhelés miatt nem is viszem többet egy héten két napnál, így megmarad a lelkesedés és a gyerekek iránti szeretet.
- eddigi tapasztalatok alapján, erősségünk a kisebb csoportokkal való foglalkozás. Amint több gyerekre kell egyszerre koncentrálnom (értsd 10-15 és afelett), a figyelmem is szórtabb lesz. Ezt a bizonytalanságot Füge is azonnal megérzi rajtam.
Kisebb létszámnál az én összeszedettségem Füge munkáján is meglátszik. Figyel, lelkes és örömmel hajtja végre az adott feladatot.

Összefoglalva beért közö munkánk gyümölcse. Sokat kell még tanulnunk mindkettőnknek, és visszazökkenni az iskolai gyakorlásokba, de 2,5 év után még mindig úgy gondolom, hogy legjobb döntéseim közé tartozik Füge és a vele való közös munka!

Foglalkozásokról pár kép:
Feladat ismertetése

Idegenvezetés

Utánozd a kutyát

Köszönés és pacsi kérés

Mit csinál a kis kezem?

Bátorság próba

Kölesgolyó fújás

a 4. csoport

Kedvenc elfoglaltság -  pózolj kutyával :)
Memóritábla (óvoda)

IsmerkedéS Fügével (óvoda)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése